fbpx

De eerste stap die je moet zetten wanneer je een blog wil starten is een naam kiezen voor je blog. Maar hoe kies je een blognaam die bij je past? In de eerste plaats moet je echt gaan nadenken over wat je wil gaan bloggen. Wat is het doel met je blog? Heb je een duidelijke doelgroep of heb je totaal nog geen idee welke kant je uit wil met je blog?

Hoe kies je een blognaam die bij jou en je blog past?

Denk na waar je over wil bloggen

Neem een blad papier, of open een nieuw Word documentje en begin je idee├źn op te schrijven. Waar wil jij over gaan schrijven? Wat is het doel van je blog? Wil je een dagboek gaan bijhouden? Wil je mensen tips geven rond een bepaald onderwerp? Wie gaat je doelgroep zijn?

Kiezen voor een niche blog?

Een nicheblog is een blog met een duidelijke doelgroep. Zo kun je bijvoorbeeld een blog hebben die vol veganistische recepten staat. Dan is je doelgroep: Mensen die op zoek zijn naar vegan recepten. Wanneer je dergelijke blog zou maken kies je beter voor veganmetlies.be dan voor je persoonlijke naam. Dit is beter voor je SEO want in je blognaam zie je al meteen waar je blog over gaat.

Een ander voorbeeld kan zijn: een blog over fashion voor vrouwen met een maatje meer. Dat kan zelfs specifiek zijn voor dames vanaf maatje 50. Dan kun je ook hier gaan kiezen voor een specifieke naam waarin dit vermeld staat.

Je kunt een reisblog starten voor mensen die specifiek op zoek zijn naar locaties waar ze naartoe kunnen reizen met hun honden. Dan zou je letterlijk reizenmetjehond.be kunnen nemen.

Wanneer je een niche blog hebt zoals hierboven, dan kan het een voordeel zijn om dit in je blognaam te gaan verwerken. Zo is het meteen duidelijk voor de mensen waar je blog over gaat. Dit is ook goed voor je SEO.

Malloryscurveyland.be maakt meteen duidelijk dat zij blogt over het leven met een maatje meer.

Kiezen voor een algemene blognaam?

Wanneer je over meerdere dingen wil schrijven kun je kiezen voor een meer algemene blognaam. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen om je eigen naam te gaan gebruiken voor je website. Wanneer je een mamablog hebt kun je hier ook mee aan de slag gaan. Maak combinaties van je voornaam met het woord mama, mamablog, … Hetzelfde voor een reisblog, kookblog, lifestyleblog, enz…

Dorianaenhaarjongens.be is een algemene mamablog, Doriana schrijft over verschillende onderwerpen.

Een naam kiezen voor je blog: denk ook hier aan!

Kies een naam die duidelijk is

Een naam moet eenvoudig uit te spreken zijn en liefst ook gemakkelijk om te schrijven. Wanneer mensen geen idee hebben hoe ze de naam van je blog moeten uitspreken of hoe ze die moeten schrijven… Dan zullen ze ook niet de moeite doen om je blog te gaan opzoeken. De spelling van je blog is dus ook best belangrijk.

Kies een naam die niet te lang is

Beter een korte en krachtige naam, dan een lange naam met veel kans op spellingsfouten. Kortere namen worden ook beter onthouden.

Leefzuinig.be geeft meteen duidelijk weer dat dit een blog is over hoe je kunt besparen & zuiniger leven.
De naam is eenvoudig, makkelijke te onthouden en spellingsfouten maken is haast onmogelijk.

Vermijd cijfers en tekens in je blognaam

Wist je dat het niet mogelijk is om hoofdletters in je domeinnaam te gebruiken? Probeer ook cijfers te vermijden. Want is het nu voor 2voordeprijsvan1 of tweevoordeprijsvaneen?

De perfecte blognaam vinden: aan de slag!

Schrijf wat kernwoorden op

Schrijf wat kernwoorden op die met je blog te maken hebben. Probeer combinaties te maken die leuk klinken.

Combineer ze met je eigen naam

Misschien kun je met de kernwoorden wel leuke combinaties maken met je naam? stephaniekookt.be, fashionbyellen.com, fitmetcindy.nl, …

Voor een andere taal kiezen kan leuk zijn

Misschien vind jij een Engelse blognaam wel leuker? Of vind je het zwoele Spaans wel leuk om te gaan combineren? Heb je Italiaanse roots en vind je het leuk om er iets Italiaans van te maken? Niemand die je tegen zal houden. Let dan wel terug wat op de schrijfwijze. Kies er dan niet de moeilijkste woorden uit, maar iets wat mensen in het algemeen wel kunnen onthouden.

De ideale blognaam gevonden? En nu?

Kijk of deze nog beschikbaar is

Yes! Je hebt de ideale blognaam gevonden! Maar dit geeft je nog geen zekerheid, want… Is die domeinnaam nog beschikbaar? Dat kun je beter even nakijken, want misschien was iemand je al voor? Dit kun je bekijken via deze link. Geef de naam in + de extensie (.be, .nl, .com) Wanneer je een Vlaamse blog hebt zou ik adviseren om voor een .be domein te gaan. Woon je in Nederland en schrijf je je teksten in het Nederlands? Ga dan voor een .nl domein. Dit geeft al wat duidelijkheid in welke taal je blog geschreven is.

Het is ook mogelijk om meerdere extensies te kopen zodat deze ook naar je blog gaan. Zo kun je zowel .com, .be als .nl gebruiken.

De laatste jaren zijn er heel wat domeinextensies bijgekomen. Bijvoorbeeld .blog, .shop, .travel, .family enz… zijn mogelijk. Momenteel blijven .com en landcodes als extensie meest aangeraden.

Reserveer deze zo snel mogelijk!

Is je gekozen domeinnaam nog vrij? Twijfel dan niet langer en reserveer die alvast. Zo ben je zeker dat er niemand anders mee gaat lopen! Top!

Ik hoop dat je iets hebt gehad aan mijn tips voor het kiezen van een geschikte domeinnaam voor je blog.

Stephanie