fbpx

Hoe start je een blog? Een blog starten is niet zo moeilijk, maar je moet wel weten hoe je het moet aanpakken. Er komt veel bij kijken als je het op een juiste manier wil aanpakken. Op een juiste manier kunnen starten met je blog kan je enorm veel tijd en frustratie besparen. Met wat hulp en een juist stappenplan raak je al heel ver. Ik help je graag met onderstaand stappenplan.

Hoe start je een blog? 5 stappen die je hierbij helpen:

1. Denk na waarover je wil bloggen, wie is je doelgroep?

Wil je als hobby blogger aan de slag? Wil je geld verdienen met je blog? Of heb je een bedrijf waar je je blog aan wil koppelen? Wanneer je een duidelijk onderwerp hebt voor je blog, met een duidelijke doelgroep, dan spreken we over een niche blog. Dit kan belangrijk zijn om de volgende stap te gaan bepalen. Namelijk een naam kiezen voor je blog. Heb je een bedrijf, dan is de naam waarschijnlijk al duidelijk en hoef je hier verder niet meer over na te denken.

Kies een naam voor je blog

De naam voor je blog moet duidelijk zijn. Makkelijk om te onthouden en liefst ook eenvoudig om te schrijven. Een naam kiezen voor je blog is belangrijk, want eens je deze gekozen hebt is het moeilijk om nog te veranderen. Zeker als je al langere tijd bezig bent. Neem hier dus zeker je tijd voor.

Ga je voor een niche, of een algemene blog?

Een niche blog is een blog met een heel duidelijke doelgroep. Zo kun je een kookblog hebben, dit kan heel ruim zijn… Maar wanneer je een blog hebt met recepten voor mensen met één of andere intolerantie, dan heb je een duidelijke doelgroep.

Heb je een modeblog, maar schrijf je voor dames met een maatje meer, dan heb je ook hier een specifieke doelgroep.

Wil je een reisblog starten, maar dan specifiek voor mensen die hun honden willen meenemen op vakantie? Dan spreken we hier ook over een niche blog.

Bij bovenstaande onderwerpen heb je een duidelijk niche. Het is dan goed om een naam te kiezen waarin deze kernwoorden voorkomen. Zo is het voor mensen meteen duidelijk waar je blog over gaat. En niet alleen voor je lezers is het duidelijk, maar ook voor Dr. Google 😉 Wanneer het voor zoekmachines als Google duidelijk is waar je blog over gaat, dan ga je ook hoger ranken wanneer iemand op zoek is naar iets waar jij al over geschreven hebt.

Lees hier meer tips die je kunnen helpen om de perfecte naam te vinden voor je blog.

Kijk of de gekozen blognaam nog beschikbaar is!

Wanneer je de ideale blognaam hebt gekozen is het natuurlijk belangrijk om te zien of deze nog beschikbaar is. Want een blognaam of domein, die de URL wordt, kan maar 1 keer aangemaakt worden. Denk er ook over na of het belangrijk is wanneer je een .be domein aanmaakt of je ook meteen de .nl of .com wil reserveren zodat niemand deze kan gebruiken. Via deze link kun je kijken of jouw gekozen domeinnaam nog vrij is.

2. Kies een hosting bedrijf

Een goeie hosting is goud waard. Er zijn veel bedrijven die hosting aanbieden. Kies je voor een groot hostingbedrijf, of kies je liever voor een persoonlijke aanpak bij een kleiner hostingbedrijf? Zorg dat je in ieder geval goed geholpen wordt als je hulp nodig hebt.

HINT 😉 Wanneer je de kleine ondernemer wil steunen, kies dan zeker voor ons hostingbedrijf. Hier ben je meer dan alleen maar een nummer en zal je steeds snel geholpen worden.

Goedkope vs dure hosting

Laat je niet vangen door spotgoedkope hosting. Goedkope hosting is vaak shared hosting waar teveel websites op 1 server worden geplaatst. Dat kan een server zwaar belasten waardoor je website traag kan zijn, dit kost je dan weer bezoekers door ongeduldige bezoekers en lagere plaatsing bij zoekmachines.

Slechte klantenservice kan ook voor problemen zorgen. Verhalen over dat je blog met regelmaat offline is, of waar het een week duurt eer je geholpen wordt is geen uitzondering.

Laat je ook niet vangen door hostingbedrijven die het eerste jaar heel goedkoop zijn om na een jaar echt duur te zijn.

Omgekeerd geldt ook: dure hosting in niet percé beter, veel hostingbedrijven zijn gewoon pokkeduur. Kies voor een betaalbare hosting die ook goeie service biedt! Zo kun je op de website van WordPress ook voor hosting kiezen, maar deze is echter enorm duur. Bij de wat goedkopere pakketten (die nog steeds duur zijn) ben je heel beperkt in de mogelijkheden die je hebt met je WordPress website.

3. Bloggen met WordPress

WordPress is een relatief eenvoudige software waar je zelf mee aan de slag kunt gaan. Je hoef niets te kennen over programmeren om hiermee te werken. Wanneer je niet zelf WordPress op je domein kunt plaatsen, vraag dan aan je hosting of ze je hier mee kunnen helpen.

Misverstand!!! Een WordPress website hoef je echt niet op WordPress.com te plaatsen, elk hostingbedrijf kan WordPress op je website plaatsen. (of je kunt het eventueel zelf doen)

Overloop je instellingen

De eerste stap is om je instellingen te overlopen en goed te zetten.

Kies een thema.

In WordPress heb je heel wat keuze in gratis en betalende templates. Kies wat jou het meeste aanspreekt en ga hiermee aan de slag. Wil je later alsnog veranderen, dan is dit geen probleem.

Kies voor een thema dat recent nog werd aangepast. Een thema die verouderd is is niet aan te raden. Kijk ook naar de mogelijkheden die het thema biedt. Welke aanpassingen kun je allemaal doen? Is het thema geschikt voor mobiele telefoons (responsive)? Is het compatibel met WooCommerce? Dit laatste is belangrijk wanneer je naast een blog ook een webshop wil.

4. Maak pagina’s aan

Start met het maken van enkele pagina’s: Over mij / ons / about pagina en een contactpagina is ook belangrijk. Mensen weten graag wie de persoon achter de blog is. Op mijn persoonlijke blog zie ik dat de ‘over mij’ pagina in de top 3 van mijn meest bekeken pagina’s staat. De contactpagina is ook heel belangrijk! Wanneer mensen je een persoonlijke bericht willen sturen, of een bedrijf je wil benaderen, dan is het belangrijk dat ze zo snel mogelijk weten waar ze hiervoor terecht kunnen. Vergeet zeker niet om een privacyverklaring op je website te plaatsen om te voldoen aan de regels van AVG . Ik merk dat die bij veel bloggers nog steeds niet in orde is.

5. Start met blogs schrijven!

En nu het leukste deel: bloggen! Tegelijk ook wel best spannend, want wat ga je als eerste posten? Dat is natuurlijk helemaal aan jou! Ga ervoor, wees niet al te streng voor jezelf en vooral… Geniet ervan! Veel plezier met het bloggen!